Not So Readers

Seha's Residence

Friday, November 30, 2012

DIY Nenek - Shirt Cardigan



Assalamualaikum :)


2 hari cuti on weekend memang tak productive langsung :)
bukak mata nampak katil.
pejam mata tetibe dah atas katil .
tido tido tido.
something yang tak penah jemu kite semua buat kan :)
then, kejap-kejap bukak laptop.
laptop nih mmg dah tak ber'shutdown'.
memanjang 'hibernate' nye kan :D
so, utk mem'productive'kan weekend kite, meh sini kite DIY something :)
semuanya handmade.
selongkar-selongkar almari, tetibe jumpe plak tshirt yang tak penah pakai sbb kecik :)
tapi ada hati lagi tu nak simpan sebab kengkonon mana tahu satu hari nnt tetibe kurus kaaannnnn :D
daripada terbiar je dlm lemari tu, apa kata kite turn it into something yang boleh dipakai hari-hari :)
yes! kita jadikan tshirt yang tak muat tu sebagai cardigan :)
lets start the tutorial :)



firstly, kite bentangkan tshirt kat atas satu kawasan yang lapang :)
kenapa harus lapang????
sebab senang lah kite nak buat keje kannn :)


pastu, kite gunting bahagian tengah tshirt tu :)
kat sini ada 2 cara.
nak ukur and lukiskan garisan lurus dulu before gunting (left pict) or lipatkan baju tu jadi 2 bahagian (right pict) :)
mana-mana pon boleh :)
dan klu ada butang kat baju tu, jangan buang.
sebab ape????
ada gunanya nnt :) 


 lepas potong, tshirt kita akan terbukak kat bahagian tengah tu :)


then, kita lipatkan or kelimkan sedikit bahagian yg dah dipotong tu ke dalam :)
sikit je.
untuk kasi selari.
and jahit dari atas ke bawah :)
jahit dari bawah ke atas pon boleh :)


habis je jahit, kan dah cantik bahagian yang kita potong td :)
lebih kemas gittew :)


ingat tak butang yang Nenek suroh simpan td???
haaa...
time nilah butang-butang tu berguna utk cardigan kite nih :)
cucu-cucu boleh lah jahit butang-butang tu kat atas bahagian tengah yang kite dah potong and jahit tadi.
see! tak membazir kan :)


and now we're done!!

senang kan nak buat cardigan ni :)
jahit pakai tangan je.
tak perlu mesin jahit yg canggih-manggih tu :)
dan yang paling pentinggggg.....
yeaayyyy!! dah dapat lagi satu cardigan baruuuuu :D *lompat-lompat bintang*
so, agak-agak banyak tak tshirt-tshirt lama cucu-cucu yang boleh kite transform kan jadi cardigan gini??? :)
till then :)







2 comments:

Cik Pensil said...

Wahhh . terima kasihhh nekk :)

Anis said...

Soo creative!!!heee~
Dh follow..=)
Meh la singgah flowerygadis.blogspot.com.