Not So Readers

Seha's Residence

Tuesday, December 11, 2012

Virus yang Mesra sangatttttt.




Assalamualaikum :)


ok.
ini hidung Gayah.
dalam tu ade lendir-lendir.
banyak gile lendir.
pastu ade sawang-sawang siket.
bhahahahahahaahahahahahahha.
hidung tu jugak selalu kembang-kembang bile Gayah bersin.
pastu air liur dia tu hasil dari bersin tersebar merata-rata semasa semua orang tengah study. *acecece..nak tunjok study lettew*
melompat-lompat dari satu orang ke orang yang lain.
makanya, Niza dan Zati juga ada hidung yang berkeadaan seperti Gayah ini.
ai is stress.
tisu penuh di dalam bakul sampah.
sebab diorang tak larat nak ulang alik toilet dah.
kesian mereka.
mari gelakkan mereka.
bhahahahahahahahahahahahahahahahahahaha :D
eh???
okbai!
nanti nak tangkap gambar hidong Niza ngan Zati pulak =..='
baru puas. *muka jahat*







Saturday, December 1, 2012

Panda di Library


Assalamualaikum


Malam tadi tido dekat pukul 3 pagi.
hari ni bangun awal gilaaaa sebab kene pegi group discussion kat library.
settlekan esaimen Ethnobotany.
kami kena buat our own journal.
eksaited sekejap.
sebab nanti auothor nye boleh tulis nama sendiri.
tak lama pon eksaited nye.
sebab tiba-tiba down kepala otak susah nak paham macam mana nak buat. 
boriinggg.
dah lah pegi library dengan muka sembab macam panda.
tapi panda lg comel even muka sembab macam mana pun.
dudok lama kat library menggigil-gigil sejuk.
esaimen tak siap-siap jugak.
haishh.
so, balik rumah.
singgah makan kat luar dulu ngan niza and gayah.
hari ni malas masak plus lauk pon dah abes kat umah.
so, tadi haye ngan zati pegi beli barang rumah.
now dah ade kat rumah.
baru lepas sidai baju.
cuaca panas sangat.
tapi bilik sejuk.
tiba-tiba rasa mengantuk.
tapi tak boleh tido.
kalau tido sampai bila-bila pon esaimen tak settle.
time cuc-cucu baca entry nih, maybe Nenek tengah hentak-hentak kepala kat tilam.*lembut siket*
oh mata.
segarlah engkau.
oh otak.
kasik lah idea.
undur diri dulu.
esaimen menungguuuuuu :)

tengok makhluk nih.



sama tak macam makhluk nih???
okbai!









Esok Mata Macam Panda


Assalamualaikum :)


gedik sangat keeennnnn tajuk :)
ape pon tak buleh :D
gigih nih type tengah-tengah malam :)
skarang pukol 1.59 pagi :)
tapi mata tak boleh tido lagi sebab tadi dh melahap biskot kering cicah nescafe satu paket bancuh sendighi.
good.
esok pagi pegi discussion mata sembab-sembab macam panda.
ai is malas nak pegi discussion.
tapi ape boleh buat.
student.
ingat senang ke jadi student????? *tetibe emosi*
ok lah.
nak pegi tido.
tapi si gayah tak abes-abes lg siapkan esaimen dia.
so, kena temankan dia.
next week and the following weeks test bertimbon.
pastu final exam pulak.
makanya, marilah kita baca notes sambil temankan gayah.
good night peeps.
assalamualaikum :)







Friday, November 30, 2012

DIY Nenek - Shirt Cardigan



Assalamualaikum :)


2 hari cuti on weekend memang tak productive langsung :)
bukak mata nampak katil.
pejam mata tetibe dah atas katil .
tido tido tido.
something yang tak penah jemu kite semua buat kan :)
then, kejap-kejap bukak laptop.
laptop nih mmg dah tak ber'shutdown'.
memanjang 'hibernate' nye kan :D
so, utk mem'productive'kan weekend kite, meh sini kite DIY something :)
semuanya handmade.
selongkar-selongkar almari, tetibe jumpe plak tshirt yang tak penah pakai sbb kecik :)
tapi ada hati lagi tu nak simpan sebab kengkonon mana tahu satu hari nnt tetibe kurus kaaannnnn :D
daripada terbiar je dlm lemari tu, apa kata kite turn it into something yang boleh dipakai hari-hari :)
yes! kita jadikan tshirt yang tak muat tu sebagai cardigan :)
lets start the tutorial :)



firstly, kite bentangkan tshirt kat atas satu kawasan yang lapang :)
kenapa harus lapang????
sebab senang lah kite nak buat keje kannn :)


pastu, kite gunting bahagian tengah tshirt tu :)
kat sini ada 2 cara.
nak ukur and lukiskan garisan lurus dulu before gunting (left pict) or lipatkan baju tu jadi 2 bahagian (right pict) :)
mana-mana pon boleh :)
dan klu ada butang kat baju tu, jangan buang.
sebab ape????
ada gunanya nnt :) 


 lepas potong, tshirt kita akan terbukak kat bahagian tengah tu :)


then, kita lipatkan or kelimkan sedikit bahagian yg dah dipotong tu ke dalam :)
sikit je.
untuk kasi selari.
and jahit dari atas ke bawah :)
jahit dari bawah ke atas pon boleh :)


habis je jahit, kan dah cantik bahagian yang kita potong td :)
lebih kemas gittew :)


ingat tak butang yang Nenek suroh simpan td???
haaa...
time nilah butang-butang tu berguna utk cardigan kite nih :)
cucu-cucu boleh lah jahit butang-butang tu kat atas bahagian tengah yang kite dah potong and jahit tadi.
see! tak membazir kan :)


and now we're done!!

senang kan nak buat cardigan ni :)
jahit pakai tangan je.
tak perlu mesin jahit yg canggih-manggih tu :)
dan yang paling pentinggggg.....
yeaayyyy!! dah dapat lagi satu cardigan baruuuuu :D *lompat-lompat bintang*
so, agak-agak banyak tak tshirt-tshirt lama cucu-cucu yang boleh kite transform kan jadi cardigan gini??? :)
till then :)







Tuesday, November 27, 2012

Pembetulan yang Tersangat Kagum


Assalamualaikum :)


Ingat lagi tak Nenek ada cite pasal durian crepe a.k.a. bantal durian semalam???
haaa....
Nenek order kat Encik Ayub penjual durian crepe yg MasyaAllah sodap gilos tu.
dalam entry tu Nenek cakap wife Encik Ayub yang buat durian crepe yg Nenek makan semalam.
tapiiiiiii.....
rupa-rupanya bukan kottt....
Encik Ayub tu sendiri yg buat semua durian crepe yg orang-orang order kat dia :)
ai is KAGUM sangat-sangat.
tekejot opocot Nenek masa tanya dia tadi time ambek durian crepe yg coursemates Nenek order kat dia.
but, for the next two week, Encik Ayub kena stop buat durian crepe ni kejap sebab wife dia kena pegi Ireland :)
so, dia kelam-kabut sebab takde sapa nak uruskan anak-anak dia :)
ok lah :)
itu je kot nak cite.
sebab masih KAGUM lagi dgn kehebatan Encik Ayub buat durian crepe a.k.a. bantal durian yang sedap sangat-sangat gebu-gebu montok-montok ittew :)
enjoy your night dear :)
Assalamualaikum :)






 

Monday, November 26, 2012

Durian Crepe a.k.a. Bantal Durian


Assalamualaikum :)


Tau tak durian crepe tu ape???
fofular sangaaattttt dessert ni kat dalam fesebuk ngan twitter. *Nenek ade twitter????takde hokekkk*
sana sini org post gambor durian crepe ni hah.
omputih panggil durian crepe.
orang melayu panggil bantal durian :)
sebabnye mmg mcm bantal sgt gebu-gebu.
omeeyyyy hangaaaattttt :D
bile bukak pesbuk je, org dok asyik haplod gambor bantal durian ni memanjang.
mane tahaaannnnnn tengok je tanpa masok mulot ni hah.
so, Nenek pon google lah sape2 yg jual bantal durian nih kat area kuala terengganu.
sekali jumpe!!!
lagi huntong sebabnye penjual durian crepe nih staff umt :)
seronok sampai terkinja-kinja okeh. *burok sangat Nenek nih*
yelahhhh..
dah lama nak rase hoi hoi hoiiii...
ape lagi..
teros laju-laju order :) *gelojoh sangaattt*
siang malam ngigau-ngigau tau sambil imagine tido atas bantal durian tu hah :D *okeh tipu!*
order hari sabtu, hari isnin dh dapat :D


tengok tu!!
gebu-gebu gomok-gomok!!
Nenek dok picit-picit bantal-bantal durian nih :)
ai is gewwaaammmm :D


Nenek order kat Encik Ayub, penjual bantal durian ni.
wife dia Puan Fadlina yang buat.
sedaaaappppp sangat-sangat-sangat-sangat.
Nenek share ngan housemate Nenek, Niza :)
RM10/6pcs.
berbaloi sangat tau tak. *haisshhhh...berapa kali sangat dah nih*
kulit nipis, filling tebal, sejuk, lemak, manis semua cukop!
filling utk durian crepe nih org buat guna whipping cream ngan isi durian.
nikmat gilosss makannnnn.
sambil pejam-pejam mata makan bantal durian nih sbb nak ambek feeelllll :D
kahkahkahkahkahkahkahkahkah :D



mengancaaammmm sangat bantal-bantal yg omey nih posing :D



gigih tangkap gambar bantal durian banyak-banyak sebab nak hapdet belog rekemen kat cucu-cucu :)
gambar filling durian crepe nih lupa nak tangkap :D
sebab tgh nikmat makan keeennnnnn...
  

so, sape-sape rase nak order and ngap ngap bantal durian nih semua, bolehlah laju-laju sms Encik Ayub :)
Encik Ayub / Puan Fadlina : 0193602124
pick-up point : Kuala Terengganu (Petronas Wakaf Tengah, UMT, Unisza)
no worries.
penghantaran adalah percuma! :)

apa tunggu lagi???
order banyak-banyak sebab tak muak langsungggg!!! :)
esok nak ambek lagi 5 pack kat Encik Ayub :)
coursemate Nenek ramai order :)

selamat mencuba guys! :)

Nenek pon nak order lagi untuk diri sendiri voleeehhhh????
okbai!







 

Tuesday, November 20, 2012

He's Funny That Way :)


Assalamualaikum :)


Nenek : awak...ape jenis-jenis impian?? macam rumah impian, kereta impian...lagi???
AO : maksud awak?? keluarga impian kerjaya impian.
Nenek : yes :D maceehhhhhhhh...lagi lagi????
AO : jaapp ;) barangan impian...hahahahaa...lagi satu..yang ni mesti awak suke...roda impian :)
Nenek : benci tauuuuuuu *tapi sayang* =..=' sengalllll laaaahhhhhhhhh kahkahkahkahahkahkahkah :D kelakar hangaaattttttt :) 



He's funny the way he is :)






Monday, November 19, 2012

Manusia Berubah :)


Assalamualaikum :)


Lama dah tak hapdet belog kan.
Nenek is busy hoi hoi hoiiii...
hari ni dah nekad macam mane pon mesti kena hapdet jugak :)
so, lets talk about PERUBAHAN :)
yes! perubahan.
setiap manusia kat muka bumi ni melalui perubahan.
even haiwan ngan tumbuhan pon lalui perubahan dlm life diorang.
ada yang berubah dari tak berapa baik teros jadi baik :)
thats good people.
tapi tak kurang jugak yang elok-elok baik, tetibe berubah jadi tak baik.
acamne tu???
moga Allah jauhkan kita daripada benda-benda yang tak elok gitu :)

kadang-kadang kita tak perasan pon yang kita ni berubah.
yelah.
mana ada orang nak ngaku yang dia dah berubah.
tak kesah lah berubah benda baik ke tak.
selalunya orang-orang sekeliling kita yang nampak perubahan kita tu.
then, mulalah lah kita nafikan benda-benda yang diorg bagitau kat kita tu. *reflek diri sendiri nampak*
tapi tapi tak semua yang orang nampak pada diri kita tu betul.
kita kena nilai balik diri kita sendiri.
semua orang tak terlepas melakukan kesilapan.
termasuk Nenek jugak :)
selalu leka.
dalam hidup ni, kita tak boleh pentingkan diri sendiri.
kena pikir pasal orang lain jugak.
sebabnya, maybe sekarang kita tak perlukan dia.
tapi mana tahu akan datang dia lah yang tolong kita masa susah.
jangan sombong dengan orang lain kalau tak nak orang lain sombong dengan kita :)


tak kesah lah walau siapa pon keluarga, kawan dan guru kita.
kita hidup saling bergantung antara satu sama lain.
perubahan yang berlaku dalam hidup kita biarlah perubahan yang baik-baik :)
Nenek pon masih belajar.
cuba berubah jadi yang terbaik untuk orang-orang sekeliling Nenek :)
jangan risau untuk berubah.
kita masih ada family, kaan-kawan yang sentiasa ada untuk kita.
so, lets make a change :)
its for our own sake people :)




saya student UMT :)
tapi saya tetap setia :)
kenapa????






sebab saya masih pakai lab coat Kolej Matrikulasi Perak :)
*tetibe!! lariiiikkkkkkkkk!!*
*cepat kejar cepat kejar*
Okbai :)









Wednesday, November 7, 2012

Yeayyyy!!! *Happy Mood Activated*



Assalamualaikum :)

apehal Nenek tetibe cam sasau je ni kaannn?? :)
i is happy sebab esok malam balik perak :)
tapi satu hape pon tak kemas lagi :D
moga-moga Allah lindungi perjalanan ini :)
dan hope tak jadi dah tragedy luka pilu macam ari tu :')
most of the class this week banyak yang cancel :)
seolah-olah dah kasi peluang awal-awal kat students utk berjimba-jimba bersuka-ria!
kahkahkahkahkahkahkahkah :D
tapi tapi ade satu lagi test and berlambak esaimen yang kene anta lepas cuti midterm nih =..='
okeh! tetibe sedih :'(
cuti seminggu sampai 17 november :')
sambot sekali ngan deepaval.
dalam kepala hotak dah pikir nak pakai saree yang seksi ittew ke ataupon salwar kameez :D
bhahahahahhahahahahahahaha :D
overrr kennnn...
macam Nenek plak yang raya deepavali.
hurmmm...
balik esok tak tau lagi nak bawak ape.
ari tu bawak petai :)
kan petai heaven kat sini :)
still tengah pikir.
takpe...
esok kelas sampai kul 10 je.
then, buleh usha-usha nak bawak ape.
oklah :)
nak ambek feeelllllll balik kampung esok :D
okbai!


ecan! ayong mishhh yoouuuuuu :')
nanti kite gi pasar ngan angah, alang, abangchik beli ikan lagi yeeee :)
*tetibe*




pesan Nenek pada cucunya : skarang ni musim SPM kan :) cucu-cucu meh tengok your future here :) sambil goyang-goyang kaki minum nescafe :) 







Monday, November 5, 2012

Satu Dua Tiga One Two Three


Assalamualaikum :)

Tadi pegi ekspo minggu ekonomi umt ngan niza :)
ada 2 tempat.
satu kat kompleks sukan satu lagi kat blakang hepa :)
aarrggghhhh!!
rambang mata tau tak! =..='
rasa nak sambar semua yang ada kat situ.
barang is super murah :)
berpinar-pinar mata.
tapi akal masih waras pikir mana yang perlu dan mana yang tidak. *tetibe rasa diri ini semakin matang*
mula-mula pegi kat kompleks sukan dulu.
tapi takde yang berkenan.
then, pegi blakang hepa plak.
kat situ best gileeeeeee.
bag lawa-lawa tapi disebabkan baru je beli bag ari tu, so marilah kite beli bende lain plak :) *see!matang tak matang tak???*
masa tengah meronda-ronda seperti polis trafik, tetibe mata ni terpandang something yang rare sesangat dan susah nak jumpa kat ekspo-ekspo gini.
each sepuluh hinggit hokek.
teros laju-laju masok booth tu ngan niza.
mula-mula, pilih satu je.
tapi tetibe perasaan tamak tu datang, teros beli 3 skaligus :D *sudah nampak gelojoh disini*
guess what!!
after sesi tawar-menawar, i've paid RM26 only for those three okeh :D
tetibe nak kasi award kat ayah sebab selalu ajar macam mana nak manis mulot bila beli barang :D
kahkahkahkahkahkahkahkahkahkah. okeh tak lawak!
so, tak sabar nak balik perak khamis nih and tunjuk kat ayah benda yang kite baru beli nih :D
nak eksyen kat ayah yang anak dia dah pandai berdikari :')
yelah...
selalu beli bag kasot tshirt MAKANAN je :)
skarang sudah pandai beli yang lain daripada yang lain :')
nak bagi award kat diri sendiri jugak volehhhh??? :D
meh tengok bende bende bende yang dibeli tadi :')




love love love :')
love at first second third sight tauuuu :')


 
tak saabaaarrrrrr nak pakai tunjok kat ayah mama adek5 :)
mari packing baju-baju nak balik kampung sekarang jugak. *ehh??!*
ok lah :)
nak tengok cerekarama kat youtube.
sebab esok takde test. *yabedabeduuuuu!!!*
selamat malam :)
sleep well :)
assalamualaikum :)



p/s : lupe nak bagitau barang apa tu :) hurmmm...buat-buat lupa lagi skali volehhh??okbai!








Friday, November 2, 2012

Lain Orang Lain Kepalanya :)




Assalamualaikum :)


Yeah. when it comes to IDEA, macam-macam percanggahan yang akan timbul.
kadang-kadang kite rase diri kite betul.
tapi tak semua sebenarnya.
kite kene consider pandangan orang lain jugak.
lagi-lagi kalau group work.
terlampau banyak percanggahan kalau tak coorperate betol-betol.
yang si A cakap gini.
yang si B pulak cakap gitu.
tapi lagi haruuu kalau si C plak cakap yang laiinnnnnn sangat dari apa yang si A dan B katakan.
haishhh...
sakit otak sakit jiwa sakit hati.
semua sakit ada kan.
sebab tu pentingnya persefahaman.
tapi kalau semua bende asyik nak menang je sampai tak nak dengar orang lain.
naik muak jugak lah tu.
so, malas nak cakap pape dah.
diam dan tengok je.
kalau bagos hasilnya, u deserve it.
tapi kalau kurengggg hasilnya, moga-moga lepas ni cubalah terima pandangan orang lain jugak keyh :)




sakit jiwe???sakit otak???sakit hati???
jangan jumpe Nenek :P
jumpe doktor lain :)
okeh tak lawak!
bye!